Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΚΙΝΗΣΗ ΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΦΟΔΗΜΟ


Σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της νότιας Πιερίας προεκλογική συγκέντρωση εξελίχθηκε χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία Λιτοχώρου η ομιλία του Δημάρχου Λιτοχώρου και υποψηφίου Δημάρχου Δίου – Ολύμπου Θανάση Τσιφοδήμου. Περίπου τέσσερις χιλιάδες φίλοι του Θανάση Τσιφοδήμου και του δημοτικού του συνδυασμού δήλωσαν «παρών» στην «Κίνηση Ευθύνης» για το νέο Καλλικρατικό Δήμο Δίου – Ολύμπου. 
 
«Αυτή η συγκέντρωση είναι συγκέντρωση νίκης. Είναι μήνυμα ελπίδας για το αύριο του νέου μας Δήμου. Eιναι η απάντηση στο ξεπερασμένο, στο φθαρμένο, στο φαύλο. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αποψινή σας θεαματική παρουσία. Τώρα όλοι ξέρουν το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής. Ξέρουν και το νικητή της δεύτερης. Και γι΄αυτό, κάποιοι πλέον φοβούνται. Φοβούνται και υβρίζουν» είπε ο Δήμαρχος Λιτοχώρου ανεβαίνοντας εμφανώς συγκινημένος στο βήμα της πλατείας. 


Ο Θανάσης Τσιφοδήμος συνέχισε: «Πριν από τέσσερα χρόνια, σε αυτό ακριβώς το βήμα ολοκλήρωσα την προεκλογική μου εκστρατεία και ζήτησα από τους συμπατριώτες μου να μου δώσουν την εντολή να διαχειριστούμε μαζί με τους συνεργάτες μου τα κοινά της δημοτικής περιόδου που τώρα τελειώνει . Ήταν για μας μεγάλη η τιμή και τους ευχαριστούμε πολύ γι΄ αυτό.» 

Σήμερα, απευθύνομαι πάλι σ’ εσάς και σας ζητώ αυτή τη φορά να με βοηθήσετε στη νέα προσπάθεια, που αφορά το νέο μεγάλο Δήμο Δίου-Ολύμπου. Απευθύνομαι σε σας γιατί πιστεύω, πως η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ μας τα τελευταία 4 χρόνια ήταν σχέση που στηρίχτηκε στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαιότητα, την διαφάνεια και είχε τα χαρακτηριστικά των ίσων ευκαιριών για όλους. Απευθύνομαι όμως σε σας πολύ περισσότερο, γιατί εσείς γνωρίζετε, τόσο το παρόν, όσο και το παρελθόν αυτού εδώ του Δήμου. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους, ποιοι είναι σήμερα απέναντί σας και σας ζητούν την ψήφο σας. Πώς διαχειρίστηκαν την εντολή σας και ποιο το ύφος της εξουσίας τους: Εσείς γνωρίσατε και το δημαρχοκεντρικό, το αλαζονικό, το αυταρχικό, μοντέλο εξουσίας , αλλά και το συνεργατικό, το ήρεμο και συναινετικό μοντέλο διοίκησης. 
 

Η αλήθεια είναι ότι είχα αποφασίσει να αναφερθώ απόψε κυρίως, σ΄ αυτά που έρχονται. Παρόλα αυτά, επειδή ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες από αυτό εδώ το βήμα, πολλά και διάφορα, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω – και ξέρετε ότι εγώ απαντώ άμεσα, όταν μου τεθούν τα ερωτήματα ,και όχι ύστερα από δέκα μέρες, αγοράζοντας πολιτικό χρόνο . 
 

Με γνωρίζετε ως χαρακτήρα, γνωρίζετε την συμπεριφορά μου. Αλαζονικός, εριστικός και υπερόπτης ποτέ δεν υπήρξα. Αντίθετα, πολλές φορές, ακόμη και πολιτικοί μου αντίπαλοι αναγνώρισαν την πραότητα και την εντιμότητά μου. Όμως ως εδώ. Και επειδή έχουμε και μνήμη, αλλά κυρίως κρίση, ας θυμηθούμε λοιπόν, αφού συνηθίζεται, συμπεριφορές και διαδρομές των τελευταίων χρόνων παρόλο που πίστευα ότι αυτά, θα θέλαμε να τα ξεχάσουμε. Ας θυμηθούμε λοιπόν, ποιος θεωρούσε το δήμο ιδιοκτησία του και φέουδό του για δεκαέξι χρόνια. Ας θυμηθούμε πόσες βραδιές ξενύχτησε η υπηρεσιακή ΜERCEDES έξω από το σπίτι κάποιων και πόσες προεκλογικές εκστρατείες εξυπηρέτησε. Ας θυμηθούμε πόσες δημόσιες ευχαριστίες απ΄αυτό το μπαλκόνι ακούστηκαν από τα χείλη του προκατόχου μου για τον πακτωλό χρημάτων που ήρθε στο δήμο μας, τα πρώτα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας. Χρήματα, με τα οποία πραγματοποίηθηκαν τα μεγάλα έργα για τα οποία χθες επαίρονταν. Τώρα βέβαια, αυτός που τότε βοήθησε έγινε τέως . Ποιον όμως εννοεί;;; Αυτόν που για δέκα χρόνια τον είχε πριβέ βουλευτή;;;;. Ας είναι...... ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Ας θυμηθούμε ακόμη, τα σκουριασμένα σίδερα του συνεδριακού κέντρου που έστεκε εκεί για δέκα χρόνια τουλάχιστον, εγκαταλελειμένο και ρημαγμένο. Ας θυμηθούμε όμως, κυρίως, το πώς λειτουργούσε η ΔΕΑΛ, για την οποία μάλιστα, χθες, κατηγορηθήκαμε – άκουσον , άκουσον - ότι δεν καταθέσαμε ακόμη τον ισολογισμό. Ας θυμηθούμε πόση λύπηση προκαλούσε η μέχρι πριν τέσσερα χρόνια κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Τίποτα όμως δεν ακούστηκε για όλα αυτά στον χθεσινό απολογισμό της δεκαεξαετίας. Πρέπει, ωστόσο, να καταλάβουν ότι στο σπίτι του κρεμασμένου, για σκοινί δεν μιλάνε. 

 
Επιπλέον οφείλω μια δεύτερη απάντηση σε όσα ο κ. Παπαθανασίου με ενέπλεξε, αναφέροντας το όνομά μου. Σχετικά με τη δήλωσή του ότι «εσωκομματικοί κυρίως αντίπαλοι», ανέδειξαν τα προβλήματα που αφορούν την υποψηφιότητά του συμφωνώ απολύτως. Εξάλλου και ο κύριος Πολυζωγόπουλος στις 24/10/2010 και ο Νίκος ο Λάππας προχθές, ήταν σαφείς. Όσον αφορά όμως την στάση μου και τον ισχυρισμό του ότι κατέθεσα ενόρκως ως μάρτυρας υπεράσπισής του έχω να παρατηρήσω τα εξής: Πράγματι στις 30/4/2007 κατέθεσα ως μάρτυρας στη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου κατά τριών ιδιωτών – τα ονόματα τους είναι γνωστά - για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του. Η άποψή μου ότι η πολιτική ζωή δεν πρέπει να ποινικοποιείται είναι γνωστή και δημόσια διατυπωμένη. Ας μην μπερδεύεται όμως και κυρίως, ας μην παραπλανεί ο κ. Παπαθανασίου. Άλλο είναι να σε κατηγορούν τρεις ιδιώτες και να σε «σέρνουν» στα δικαστήρια και άλλο να σε παραπέμπει η Εισαγγελία Εφετών για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος. 

Εμείς όμως, μπορούμε πράγματι να νιώσουμε περήφανοι για τα εξής: 

Αποκαταστήσαμε άμεσα στον πρώτο χρόνο της τετραετίας τη ΔΕΑΛ, μια εταιρία διαλυμένη, που δεν είχε στον ήλιο μοίρα, που δεν είχε διοίκηση, δεν είχε έλεγχο, δεν είχε μέλλον. Επενδύσαμε 1.200.000 ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και πιστοποιήσαμε τα προϊόντα της κατά ΙSO βλέποντας την επόμενη μέρα. 

 
Επαναδιαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε την καλύτερη σύμβαση από ιδρύσεως της εταιρίας και αποκαταστήσαμε σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο φυτεύοντας τουλάχιστον 15.000 δέντρα. 

Περηφανευόμαστε πως ολοκληρώνουμε τον περιμετρικό δρόμο, έργο 1.200.000 ευρώ, για τον οποίο το χαρτί της μελέτης είχε κιτρινίσει στα συρτάρια του Δήμου για 10-15 χρόνια. 

 
Περηφανευόμαστε ακόμη πως η Κεντρική Διαχείριση των Αποθηκών του Δήμου, έργο απλό αλλά ταυτόχρονα πολύ χρήσιμο, ωφέλησε το δήμο οικονομικά τουλάχιστον κατά 100.000 ευρώ το χρόνο. Κυρίως όμως περηφανευόμαστε για το ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της Νότιας Πιερίας, που παρέλαβε κάποιος κ. Τσαρούχας, (θυμίζω ότι πρόκειται για έργο 6.000.000 ευρώ) από τη Νομαρχία Πιερίας στα κρυφά και χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Παπαθανασίου, -να πούμε τυχαίο; - δεν νομίζω!! , σήμερα βρίσκεται στο στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας με εγκατεστημένο εργολάβο τον κ. Καρκανιά, είτε αυτό τους αρέσει είτε όχι. 

Και γιατί τόση στενοχώρια, βρε παιδιά, να λειτουργήσει δε θέλαμε;;;; 

Επιτέλους, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου είναι σχεδόν έτοιμη και στεγάζονται ήδη στο υπόγειό του οι Σύλλογοι του χωριού . Επιτέλους, οι πρώτες εκδηλώσεις θα γίνουν στην αίθουσα στις αρχές του 2011. Κάποιοι όμως, όχι μόνο είχαν ξεχάσει το έργο, αλλά δεν είχαν πληρώσει ούτε τον μελετητή. 

Περπατήσαμε όλοι το δρόμο προς την Τουπόλια, το δρόμο από τις Εργατικές Κατοικίες προς την Πλάκα, τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της Γρίτσας και της Πλάκας, και τόσα άλλα χιλιόμετρα νέων δρόμων, όπως στο Βαρικό και αλλού. 

Ήδη εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και ανακατασκευάζεται ο δρόμος από την Αγία Μαρίνα προς την Πλάκα, έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε και την Νομαρχία Πιερίας. 

Επίσης, έχουν ήδη αποδοθεί με κλήρωση στους δικαιούχους τα οικόπεδα στο Ξηροκάμπι. 

Και το σημαντικότερο: άμεση προτεραιότητα της επόμενης μέρας είναι η Δεύτερη Επέκταση του Οικισμού, από πολλούς αναμενόμενη και πολυσυζητημένη. Θα προχωρήσουμε λοιπόν στη Δεύτερη Επέκταση, με μία σημαντική προϋπόθεση: ότι εμείς θα την υλοποιήσουμε με σχέδιο και προγραμματισμό, με ενιαίο και προσαρμοσμένο στην ταυτότητα του Λιτοχώρου ύφος, με εκ των προτέρων κατασκευή των βασικών υποδομών. Για να μην τρέχουν αύριο τα παιδιά μας να πληρώνουν εκατομμύρια για να βγάζουν νερά και λύμματα από τα πλημμυρισμένα υπόγεια των σπιτιών και να μην μας παίρνουν σβάρνα τα μπαζωμένα ρέματα. 
 
Περηφανευόμαστε επιπλέον ότι είναι έτοιμες έξι ολοκληρωμένες μελέτες, ότι αποκακτήσαμε Επιχειρησιακό Σχέδιο προσαρμοσμένο στο νέο περιβάλλον , ότι πιστοποιήσαμε τις υπηρεσίες του δήμου κατά ISO και ότι δημιουργήσαμε τη ΔΙΚΕΛΙΤ ένα εγχείρημα δύσκολο από κάθε άποψη. 
 
Δεν περηφανευόμαστε βέβαια για το ότι συμμαζέψαμε την άθλια εικόνα των εισόδων του χωριού μας με τους ξέχυλους κάδους σκουπιδιών, που αποτελούσε ντροπή για το χωριό μας, ούτε για το ότι η βόλτα στο πάρκο, στη δεξαμενή, δεν είναι πια μια δοκιμασία, ούτε για το μικρό θεατράκι , που φιλοξένησε τόσες και τόσες πολιτιστικές εκδηλώσεις τα καλοκαίρια. Δεν περηφανευόμαστε γι΄αυτά, γιατί τέτοιες δράσεις αποτελούν την αυτονόητη υποχρέωση της όποιας δημοτικής αρχής και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι όμως φανερό, ότι το μεράκι και η εμπειρία του δημάρχου μας στην τελευταία τετραετία της δεκαεξαετίας του είχαν πάει περίπατο, στον προεκλογικό αγώνα του για τη Νομαρχία. 


Υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα του Δήμου αταλάντευτα. Για μένα αυτό, πολλές φορές είχε σημαντικό πολιτικό και προσωπικό κόστος, που ποτέ όμως δεν υπολόγισα. 

Στον συνδυασμό μας, συμμετέχουν άνθρωποι που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, την διαδρομή των οποίων σέβομαι και αναγνωρίζω. Όλοι μας όμως έχουμε ένα κοινό στόχο: την υπηρέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τόπου μας, την κοινωνίας μας, μέσα από την σύνθεση των απόψεων. Η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιό μας αποτελεί για μένα τιμή και τους ευχαριστώ γι΄αυτό. 
 
Συνήθως σ’ αυτές τις ομιλίες αναφερόμαστε στα μεγαλεπήβολα σχέδια της αυριανής μέρας. Ασφαλώς είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε στους πολίτες τον προγραμματικό λόγο μας και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. 
 
Ανακοινώνονται έργα εκατομμυρίων ευρώ, πολλά από τα οποία θα μείνουν μόνο στα χαρτιά. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές και επομένως το να τάζουμε σήμερα λαγούς με πετραχήλια είναι σαν να υποτιμούμε τη νοημοσύνη των πολιτών .Επίσης, το να ορίζουμε δεκάδες διευθυντές, όσες οι πέτρες από τα νταμάρια και δεκάδες συμβούλους σε ψηφοφόρους είναι για μένα πράξεις ανεύθυνες. Το ανθρώπινο δυναμικό που θα χρειαστεί ο νέος Δήμος αύριο, θα επιλεγεί με διαφανείς και ίσες διαδικασίες για όλους. 
 
Την Κυριακή θα πάμε στις κάλπες Πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο τους υποψηφίους δημάρχους αλλά και τον προγραμματικό τους λόγο, τόσο σε τοπικό όσο και σε δημοτικό επίπεδο. 
 
Όσον αφορά σε επίπεδο δήμου, τρεις είναι οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε: 
 
Α) Η διοικητική ανασυγκρότηση του νέου Δήμου. 
 
Β)Οι υποδομές και η χάραξη τουριστικού σχεδιασμού του νέου δήμου 
 
Γ)Η αγροτική ανάπτυξη και πολιτική, κυρίως για το τμήμα του δήμου Δίου. 
 
Φίλες και φίλοι 
 
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η σύνταξη ενός γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα υπαγορεύσει τη διαχείριση όλης της περιοχής του νέου Δήμου , θα άρει τις αδικίες που όλοι ζήσαμε εδώ στο Λιτόχωρο, με τις χρήσεις των Ζ.Ο.Ε., θα δώσει στον τόπο ανάπτυξη, σεβόμενο παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας. 
 
Οι βασικοί άξονες της οικονομικής δραστηριότητας του νέου Δήμου όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η αλιεία, η μεταποίηση, το εμπόριο θα λαμβάνονται από το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.. 
 
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι: 
 
Α) Η εγκατάσταση μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο ΒΙ.ΠΑ. και στο χώρο της ΔΕΑΛ, που θα εξασφαλίσει στο νέο Δήμο σημαντικά έσοδα και θέσεις εργασίας. 

Β)Η άμεση έναρξη των έργων υποδομής του οικισμού στο Ξηροκάμπι και στη Δεύτερη Επέκταση. 
 
Γ) Η οργάνωση εσωτερικής Δημοτικής Συγκοινωνίας σε όλη την έκταση του νέου μας Δήμου. 
 
Δ) Η αξιοποίηση και εκμετάλλευση σημαντικών τμημάτων της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που θα προσδώσει σημαντικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στην περιοχή μας. Ενδεικτικά αναφέρω, το Κρατικό Εργοστάσιο Ξυλείας, η έκταση του οποίου είναι δική μας και το κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα. 
 
Η δική μου διαδρομή και υποψηφιότητα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, με ίσες ευκαιρίες για όλους και χωρίς σκιές. Υπήρξα Δήμαρχος για όλους και αυτό είναι γνωστό. 
 
Τα τελευταία 4 χρόνια πέρασαν τις πόρτες του δημαρχείου άνθρωποι που για χρόνια τις είχαν ξεχάσει. Για όλους υπήρχε ήλιος. Και θα φέγγει και αύριο για όλους. Πολύ περισσότερο τώρα που η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες ώρες . 
 
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πολιτευθήκαμε ως τώρα. Αυτό αποτελεί και την παρακαταθήκη μας για τη επόμενη μέρα. Η εντολή που ζητάμε να μας δώσετε , αφορά την επόμενη μέρα του νέου Δήμου Δίου-Ολύμπου. Αφορά τη διαφάνεια στη λειτουργία του καινούριου Δήμου. Τώρα εσείς έχετε το λόγο. Θυμηθείτε, συγκρίνετε κι αποφασίστε. 
 
Για την υλοποίηση των όσων σχεδιάζουμε και ενδεικτικά αναφέραμε, απαιτείται ένα ανθρώπινο δυναμικό που θα εργαστεί μα αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας εκπροσωπούν το σύνολο της κοινωνικής και επαγγελματικής διαστρωμάτωσης, είναι επιτυχημένοι στο χώρο τους και αποτελούν το εχέγγυο για την υλοποίηση του προγράμματός μας για την πορεία ευθύνης που χαράζουμε όλοι μαζί.
Φίλες και φίλοι