Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Εφημερίδα "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ" 04-09-2010

Απολογισμός έργων από το δήμαρχο Λιτοχώρου Σάκη Τσιφοδήμο

 Στον απολογισμό των έργων της τετραετίας που βρίσκεται στη διοίκηση προχώρησε ο δήμαρχος Λιτοχώρου Σάκης Τσιφοδήμος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο κ. Τσιφοδήμος λίγο πριν ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, αναφέρθηκε σε διοικητικά, τεχνικά και οικονομικά θέματα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε σε ΔΕΑΛ, ΒΙΟΠΑ και Βιολογικό Καθαρισμό Νότιας Πιερίας.
 
 
Ξεκινώντας από τα διοικητικά, ο δήμαρχος Λιτοχώρου αναφέρθηκε στην μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων, όπου έγινε προσαρμογή στις διατάξεις του νέου κώδικα Δήμων και κοινοτήτων. Έτσι, η Δ.Ε.Α.Λ. μετατράπηκε σε ανώνυμη μονομετοχική εταιρία με καθαρά εμπορικούς σκοπούς και η Αναπτυξιακή μετατράπηκε σε Δημοτική κοινωφελή επιχείρηση με δραστηριότητες Πολιτιστικές, Αθλητικές, εφαρμογής Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων κλπ.


Ακόμα, καταργήθηκαν τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και εντάχθηκαν στη ΔΗ.ΚΕ.ΛΙΤ. Μονιμοποιήθηκαν 21 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο δήμο, ιδρύθηκε δημοτικό ωδείο με ταυτόχρονη λειτουργία παραρτήματος στους Νέους Πόρους και εντάχθηκε ο δήμος στο Εθνικό δημοτολόγιο. Αναφέρθηκε επίσης η πιστοποίηση με ISO 9001:2008 και η διαχειριστική επάρκεια που σύντομα μετά από τον έλεγχο της διαχειριστικής αρχής θα αποκτηθεί.

Επιπλέον, συντάχθηκε επιχειρησιακό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον του «Καλλικράτη». 13.500 στρέμματα γης περιήλθαν στην κατοχή του Δήμου Λιτοχώρου μετά από μακρόχρονη δικαστική διαδικασία στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ακόμα, είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση κτηματολογίου για το «κτήμα 12».


Σε εξέλιξη είναι επίσης η παραλαβή του καταφυγίου της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο, ενώ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας στη Δ.Ε.Α.Λ., όπου ορίστηκε νέος Διευθυντής, επαναπροσδιορίστηκαν οι όροι λειτουργίας και αποκτήθηκε πιστοποίηση παραγόμενων προϊόντων κατά C.E..

Το τεχνικό προσωπικό του δήμου μεταφέρθηκε στο νέο τμήμα τεχνικής υποστήριξης – αμαξοστάσιο και δημιουργήθηκε σύστημα διαχείρισης αποθηκών (Logistics) με σημαντικές οικονομίες κλίμακας, που φθάνουν το 30%.

Εγκρίθηκε νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Λιτοχώρου, μεταφέρθηκε η λαϊκή αγορά στο χώρο του παρκινγκ στα γήπεδα τένις, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση και τη σημαντική βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στο κέντρο του οικισμού.

Ο Δήμος Λιτοχώρου συμμετείχε σε πολλές εθνικές και διεθνείς εκθέσεις με στόχο την προαγωγή του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ με την αρωγή και συνδιοργάνωση του δήμου πραγματοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Σημαντική εκδήλωση ήταν και η συνδιοργάνωση του Συνεδρίου των ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ με την Ν.Α. Πιερίας στο «Αλεξάνδρειο», το οποίο τίμησε με την παρουσία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ


Μπαίνοντας στα τεχνικά θέματα, κ. Τσιφοδήμος ξεκίνησε με την κατασκευή του περιμετρικού δρόμου προϋπολογισμού 1.100.000 Ε, η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, ενώ αναπλάθεται ταυτόχρονα ο περιβάλλων χώρος. Το Συνεδριακό Κέντρο ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί έως το τέλος του έτους, ενώ ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του πρώτου τμήματος της οδού 28ης Οκτωβρίου, ύψους 100.000 ευρώ και δημοπρατήθηκε η ανάπλαση του τελευταίου τμήματος της Π/Υ ύψους 300.000 Ε

Συνεχίζοντας, ανέφερε την ασφαλτόστρωση των δρόμων προς Τοπόλιανη, Εργατικές Κατοικίες-Πλάκα, τμημάτων σε Πλάκα και Γρίτσα, τη διάνοιξη νέου δρόμου στην παραλία του Βαρικού, ενώ δημοπρατήθηκε από την Ν.Α. Πιερίας και τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες για την ασφαλτόστρωση του δρόμου Αγίας Μαρίνας-Πλάκας Λιτοχώρου που ανέρχεται στις 450.000 ευρώ περίπου.

Ακόμα, ολοκληρώθηκε το χωριό των ψαράδων με εργασίες ανακατασκευής και ανάπλασης, ενώ αναπλάστηκε το πάρκο με κατασκευή υπαίθριου δημοτικού θεάτρου, επεμβάσεις στο χώρο της δεξαμενής και δενδροφυτεύσεις. Ανάπλαση πραγματοποιήθηκε και στις περιοχές διασταύρωσης, Μελίντρας και στο φαράγγι του Ενιπέα.

Επίσης, τέθηκε σε λειτουργία το νέο υδραγωγείο στην περιοχή των Μύλων, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση επεξεργασίας ΧΥΤΑ, από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ύψους 220.000 Ευρώ, ολοκληρώνεται το μουσείο φυσικής ιστορίας και η ύδρευση – αποχέτευση της περιοχής «Βαμβάκια» Π.Υ. 230.000 ευρώ. Τέλος, στον τομέα του αθλητισμού έγιναν έργα αξίας 250.000 ευρώ

ΔΕΑΛ-ΒΙΟΠΑ

Ανοίγοντας το φάκελο της ΔΕΑΛ, ο κ. Τσιφοδήμος τόνισε ότι εγκαταστάθηκε ηλεκτρονική ζυγαριά για τη ζύγιση των φορτηγών και τον εκμηδενισμό των απωλειών. Μέσα στο 2008, παραλήφθηκαν πέντε νέα μηχανήματα και ένα φορτηγό μετατράπηκε σε γερανοφόρο. Το 2009 αγοράστηκε ένας καταστροφέας, ένας ισοπεδωτής και ένα φορτηγό μετατράπηκε σε βυτίο.

Επίσης, αγοράστηκε εξοπλισμός και κατασκευάστηκε το εργαστήριο για την πιστοποίηση κατά CE και ISO. Αναμορφώθηκε το κτίριο διοίκησης, η πύλη εισόδου και επεκτάθηκαν οι υποσταθμοί της ΔΕΗ.

Αναφερόμενος και στο ΒΙΟ.ΠΑ. Λιτοχώρου, ο κ. Τσιφοδήμος δήλωσε ότι έγιναν συμβόλαια για περίπου σαράντα στρέμματα, με τις αιτήσεις να είναι πολύ περισσότερες. Μαζί και με τα 64 στρέμματα που δεσμεύτηκαν για φωτοβολταϊκά, ήδη το 20% του ΒΙΟΠΑ έχει πουληθεί. Ακόμα, δημοπρατήθηκαν οι μελέτες ύδρευσης και αποχέτευσης, με περίπου 50% έκπτωση.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στην πορεία της συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Λιτοχώρου παρουσίασε και τα οικονομικά δεδομένα του δήμου με έσοδα και έξοδα, που δημιουργούν αποθεματικό ύψους 1.233.240,99 ευρώ.

ΕΣΟΔΑ: 9.006.987,37 Ε
ΤΑΚΤΙΚΑ: 2.521.956.,45 Ε
ΕΚΤΑΚΤΑ: 8.910.768,27 Ε
ΧΡ.ΥΠΟΛΟΙΠΟ: 381.724,08 Ε
ΣΥΝΟΛΟ: 18.299.479,72 Ε
ΕΞΟΔΑ: 17.066.238,73 Ε
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ: 1.233.240,99 Ε
ΣΥΝΟΛΟ: 18.299.479,72Ε

ΜΕΛΕΤΕΣ

Στον τομέα των μελετών τέλος σημειώθηκε ότι παραλήφθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη και η μελέτη στάθμευσης του δήμου, ολοκληρώθηκε η μελέτη αγροτικής οδοποιίας που αφορά τις περιοχές Βαρικού – Γρίτσας - Πλάκας για έργα ύψους 1.600.000 ευρώ και παραλαμβάνεται η μελέτη κατασκευής πεζογέφυρας στη Μέλιντρα.

Επίσης, είναι έτοιμη η μελέτη σύνδεσης του περιμετρικού δρόμου με την Αγία Μαρίνα, παραλήφθηκε η μελέτη επιχειρησιακού προγράμματος, συμπληρώνονται οι μελέτες αποπεράτωσης του Συνεδριακού κέντρου, ανατέθηκε η μελέτη ανάπλασης της παραλίας της Πλάκας και η μελέτη κατασκευής νέας αίθουσας δημοτικού συμβουλίου στο συνεδριακό κέντρο για το νέο Δήμο Δίου – Ολύμπου. Ακόμα, επικαιροποιήθηκε η μελέτη κατασκευής του περιφερειακού δρόμου.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στο κλείσιμο της συνέντευξης, ο δήμαρχος Λιτοχώρου αναφέρθηκε στο Βιολογικό Καθαρισμό νότιας Πιερίας, χαρακτηρίζοντάς τον μεγάλη ιστορία. Αρχικά, υπήρξε απουσία των συνοδών έργων, προσαγωγοί και δίκτυα, τα οποία ήταν απαραίτητα για την λειτουργία. Αντιμετωπίστηκαν γραφειοκρατικά και τεχνικά προγράμματα, ενώ ο δήμος Λιτοχώρου πλήρωσε και τη συμμετοχή του δήμου Ανατολικού Ολύμπου, ο οποίος αδυνατούσε εκείνη την εποχή, ώστε να δοθεί ρεύμα στις εγκαταστάσεις. Πλέον, γίνεται δοκιμαστική λειτουργία του έργου όχι με λύματα, αλλά με νερό.


Σχετικό Link:
http://www.olympio-bima.gr/index.php?MODULE=bce/application/siteview&Branch=&Site=9488