Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης...

Άρθρο του Βαγγέλη Γερολιόλιου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Λιτοχώρου 

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από τότε που ο συνδυασμός «Νέο ξεκίνημα για το Λιτόχωρο» με επικεφαλής τον Θανάση Τσιφοδήμο ζήτησαν και έλαβαν την εντολή σας να διαχειριστούν τα κοινά της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Ο καθένας από μας , στο διάστημα αυτό, διαμόρφωσε τις δικές του απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή πορεύθηκε. Ασφαλώς, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας μας, εκτίμησε όσα συνέβησαν, διατύπωσε ενστάσεις, παρουσίασε άλλες προτάσεις, άσκησε κριτική, έκανε δηλαδή όλα αυτά τα οποία είναι απολύτως θεμιτά σε μια δημοκρατική λειτουργία, όπως αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα των προσπαθειών και της δράσης της δημοτικής αρχής είναι ορατά.

Έργα , όπως η ολοκλήρωση του περιμετρικού, το Παζάρι, το Χωριό των ψαράδων, η έναρξη λειτουργίας του βιολογικού, ή ακόμη κάποια μικρότερα, όπως το νοικοκύρεμα των δύο εισόδων του οικισμού, - θυμόσαστε όλοι την άθλια εικόνα με τους κάδους που αντίκρυζε κανείς μπαίνοντας στο χωριό μας- οι πολλές αναπλάσεις,το δημοτικό αμαξοστάσιο, το θεατράκι και τόσα άλλα βελτίωσαν τους όρους διαβίωσής μας. Έργα, τα οποία θα μπορούσε κανείς να τα δει με δύο τρόπους: πρώτον , ως την αυτονόητη υποχρέωση της όποιας δημοτικής αρχής να τα ολοκληρώσει και δεύτερον, ότι επιτέλους έγιναν.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να παρουσιάσει ακόμη μια φορά αυτό που ο καθένας από εμάς γνωρίζει. Κατά την άποψή μου, πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία που χαρακτηρίζουν τη διαδρομή του Δημάρχου και των συνεργατών του .

Πρώτον, στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο Δήμος μας την τελευταία τετραετία: ασκώντας πολιτική ανοιχτών θυρών και ίσων ευκαιριών για όλους τους δημότες. Πιο συγκεκριμένα, είναι πρόσφατη και ιδιαίτερα χαρακτηριστική η επιστολή του προέδρου του συλλόγου οικοδόμων στην οποία ευχαριστεί τον Δήμαρχο επισημαίνοντας την δίκαιη και ισομερή κατονομή των έργων και των προμηθειών στα μέλη του Συλλόγου. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε ανάλογο προηγούμενο. Ο Δήμος μας λειτούργησε για όλους και στο μέτρο του δυνατού τους βοήθησε. Τα γραφεία και οι υπηρεσίες του δήμου ήταν πάντα ανοιχτά και πέρασαν τις πόρτες τους δημότες, που για χρόνια τις είχαν ξεχάσει.

Και δεύτερον , στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η Δ.Ε.Α.Λ. Τα τελευταία χρόνια η Δ.Ε.Α.Λ. οργανώθηκε έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της περιουσίας της, αλλά και η δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των συναλλασσομένων μαζί της. Η αλλαγή του τρόπου διοίκησης, η τοποθέτηση γεφυροπλάστιγγας και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις βοήθησαν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης από τότε που ιδρύθηκε εταιρία.

Αυτά, όμως, ανήκουν πια στο παρελθόν. Σήμερα μας απασχολεί – και δικαίως – περισσότερο η νέα πραγματικότητα του μεγάλου Καλλικρατικού μας Δήμου. Η θέση μας στο καινούριο περιβάλλον και η επιλογή του νέου Δημάρχου είναι ασφαλώς μέρος των συζητήσεων και των προβληματισμών μας. Από τις έξι υποψηφιότητες που έχουν γνωστοποιηθεί έως τώρα , οι πέντε αφορούν συμπατριώτες μας. Το γεγονός αυτό, για μας τους Λιτοχωρίτες αποτελεί μεγάλη ευθύνη. Ταυτόχρονα όμως παρέχει το προνόμιο – δυνατότητα να «γνωρίζουμε» καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις υποψηφιότητες και ό,τι ίσως κρύβεται πίσω από αυτές.

Είναι επίσης απαραίτητο, ενδεχομένως για πρώτη φορά σε τέτοιο μέγεθος, να αξιολογήσουμε ως δημότες του νέου μας Δήμου τον τρόπο, με τον οποίο τα κόμματα λειτούργησαν και αποφάσισαν να στηρίξουν κάποιους υποψηφίους.

Εύλογα όμως θα πρέπει και όλοι μας να διερωτηθούμε: Ποιον τύπο Δημάρχου θέλουμε; Τι προσδοκούμε από αυτόν; Αυτόν που θα επιλέξουμε πρέπει να τον γνωρίζουμε από προηγούμενες θητείες; Θα είναι ικανός να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση; Ποια πολιτική θα ακολουθήσει; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν προκύπτουν και άλλα:

Είναι άραγε οι έννοιες του « χρέους και της τιμής» (σύμφωνα με τον ποιητή) αυτές που επιβάλλουν την ανάγκη μιας κατ΄εξακολούθηση δημαρχιακής θητείας;

Είναι άραγε η ενασχόληση με την πολιτική , σε όποια θέση προσφέρεται τη συγκεκριμένη στιγμή, αυτοσκοπός της πολιτικής μας παρουσίας;

Γνωρίζουν άραγε τα κόμματα καλύτερα από μας και στηρίζουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες μετά από μακρά περίοδο διαβουλεύσεων;

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι για μας ασφαλώς από τις πιο σημαντικές στην ιστορία μας, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η περαιτέρω πορεία του τόπου μας. Πρέπει να φανταστούμε τη θέση μας και το ρόλο μας στο νέο μεγάλο Δήμο. Πρέπει να επιλέξουμε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, που θα αναλάβουν την ευθύνη να οδηγήσουν το νέο Δήμο, στη σύνθεση και την ανάπτυξη.

Ποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα; Ποιος μπορεί να προσφέρει περισσότερα; Αυτό το επιτακτικό ερώτημα θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα. Ποιος είναι ο καλύτερος; Ευθύνη όλων μας είναι να τον επιλέξουμε.