Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΩΜΑ ΝΙΚΗΣ… ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ!

Μεγαλειώδη συγκέντρωση γυναικών στην Πλάκα


Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου  που αποδεχτήκατε την πρόσκλήσή μου , σας ευχαριστώ που με τιμάτε με την παρουσία σας. Αντιλαμβανόμενος σήμερα το ρόλο μου ως υποψηφίου δημάρχου του  νέου δήμου Δίου – Ολύμπου του και συναισθανόμενος αύριο το ρόλο μου ως του Δημάρχου της δικής σας εντολής, πιστεύω   ότι όλοι μαζί μπορούμε  να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, για το  νέο μεγάλο δήμο μας.

 Συνδημότισσες
Στο καινούργιο κοινωνικό τοπίο που διαμορφώνεται καθημερινά με μεγάλη ταχύτητα δεν μπορούν να έχουν υπόσταση οι περιορισμοί του παρελθόντος με τη γυναίκα παραγκωνισμένη από το χώρο της λήψης αποφάσεων. Κι όσο και αν τούτη η αποψινή μας συγκέντρωση δείχνει να προβάλλει τη διάκριση των φύλων, ακριβώς στην άμβλυνση αυτής της διάκρισης στοχεύει.
Αγαπητές μου συμπατριώτισσες
Ξεκίνησα  αυτήν την πορεία με στόχο να συνεγείρω τις αδρανοποιημένες δυνάμεις του τόπου. Και θεωρώ επιβεβλημένο να βλέπω καθημερινά ανθρώπους, να γίνομαι κοινωνός των ιδεών τους και να ανατροφοδοτώ τις δικές μου ιδέες, να επανασχεδιάζω με τους συνεργάτες μου τις λεπτομέρειες και να κάνουμε όλο και πιο ξεκάθαρο το όραμα για το  αύριο του δήμου μας. Και από όσα σε αυτή μου την πορεία επισημαίνω, δυο βασικές διαπιστώσεις θα ήθελα να σας αναφέρω:
Πρώτον. Το πόσο λείπει η γυναικεία παρουσία, ή έστω πόσο υποβαθμισμένη εμφανίζεται, σε όλες τις μορφές οργάνωσης. Κυριαρχεί η ανδρική παρουσία στους Συλλόγους, στα Σωματεία, τις συντεχνιακές δομές. Ακόμη και στα ίδια τα Δημοτικά μας Συμβούλια, και παρά το ότι ο νομοθέτης σοφά πρόβλεψε  μια λογική αναλογία στα ψηφοδέλτια των Συνδυασμών, η γυναικεία παρουσία είναι μικρότερη του αναμενόμενου. 
Και δεύτερον. Πόσο βαθιά γνώση των προβλημάτων μας συναντά κανείς σε σας τις γυναίκες, αλλά και πόσες γόνιμες ιδέες μπορεί να αποκομίσει. Αρκεί βέβαια, με μετριοπάθεια και επίγνωση της ισοτιμίας, να συζητήσει μαζί σας. Χωρίς την υπεροψία του μεγάλου ηγέτη που τα πάντα γνωρίζει και για όλα έχει μαγικές λύσεις. Τις “λύσεις” αυτές τις βιώνουμε καλά όλοι μας σε ένα δήμο που θέλει να κρατηθεί στην ομάδα των αναπτυγμένων περιοχών της χώρας μας, εκεί όπου για πολλές δεκαετίες ανήκε, χάρη στη δημιουργική δραστηριότητα των κατοίκων του και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που από τη φύση διαθέτει.
Εμείς, ήδη  τα τελευταία  χρόνια, συμμετέχοντας σε ανταγωνιστικά προγράμματα διακρατικής συνεργασίας των μεσογειακών χωρών, διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε αγροτικές περιοχές, με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος ( πρόγραμμα We Art)  αναμένουμε την έγκριση.
Σημειολογικά θεωρώ την αποψινή μας συγκέντρωση ως απαρχή μιας συνεχούς συνεργασίας όλων των δυνάμεων του τόπου μας.  Μιας συνεργασίας χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, χωρίς ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για  το Δήμο μας. Τις θέσεις εργασίας για τους νέους μας θα τις δημιουργήσουμε εκμεταλλευόμενοι  τα φυσικά μας πλεονεκτήματα και όχι με υποσχέσεις και τάξιμο διορισμών σε χιλιοταγμένες θέσεις, φαινόμενο που μαθαίνω πως παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τις τελευταίες μέρες.  Εμείς δεν θα ορίσουμε  χιλιάδες διευθυντές στις εταιρίες το νεοσύστατου δήμου , δεν θα ορίσουμε εκατοντάδες ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους, ούτε θέλουμε την επόμενη μέρα των εκλογών να αλλάξει η διαπροσωπική μας σχέση. Τους άξιους ανθρώπους  που χρειαζόμαστε για το μοντέλο διοίκησης που σχεδιάζουμε, θα τους αναζητήσουμε με διαφανείς διαδικασίες και με ίσες ευκαιρίες για όλους.
 Δε μπορούμε να δεχθούμε όμως την απάτη και την εξαπάτηση αυτής της ατέλειωτης υποσχεσιολογίας. Άλλωστε πολλές απο εσάς με γνωρίζετε αρκετά χρόνια, είτε ως καθηγητή σας είτε ως καθηγητή των παιδιών σας είτε στη   θέση του δημάρχου Λιτοχώρου. Σας είπα πάντοτε την αλήθεια. Σας είπα αυτό που πίστευα για τις ικανότητες και τις προοπτικές του καθενός  μέσα στα πλαίσια του ανθρωπίνως εφικτού . Και αυτή μου  η στάση είχε θέλω να ελπίζω τη μικρή της συμβολή στην επιτυχημένη πορεία τόσων και τόσων παιδιών. Είτε ως επιστημόνων, είτε ως επιτυχημένων επαγγελματιών, αδιάκριτα. Ως επιτυχημένων ανθρώπων πάνω απ΄ όλα.
 Το σεβασμό μου όμως στην αξία του ανθρώπου, στην υπόσταση του κάθε δημότη χωριστά  τον εξέφρασα νομίζω , με όποιο  πρόσφορο τρόπο βρήκα τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως Δήμαρχος Λιτοχώρου. Και θα εξακολουθήσω   να τον εκφράζω, όχι βέβαια με σταυραγκαλιάσματα και σταυροφιλήματα στους δρόμους.
Δε θα μακρηγορήσω απόψε. Τις αρχές μας τις διακήρυξα  και τις διακηρύττω συνεχώς στις κατά τόπους ομιλίες που είναι σε εξέλιξη. Αφορούν ένα συνολικό πλαίσιο αρχών , σχεδιασμού και προοπτικής του νέου μας δήμου και ταυτόχρονα λαμβάνουν υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Οι δημότες του νέου δήμου πύκνωσαν τις τάξεις του συνδυασμού μας, της «Κίνησης Ευθύνης».  Να είσαστε σίγουροι ότι είμαστε πλέον το μεγάλο, το πλειοψηφικό ρεύμα της νίκης , και να μην έχετε καμμία αμφιβολία γι΄αυτό.
 Το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας είναι ήδη  σε κάθε σπίτι του Δήμου μας. Απόψε θέλω να ζητήσω από όλες μαζί και στη συνέχεια από κάθε μία χωριστά τη συμπαράστασή σας και τον αγώνα σας,  την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, ώστε την Κυριακή το βράδυ να πανηγυρίσουμε μαζί τη μεγάλη νίκη στην ανατολή της καινούριας εποχής για το νέο Δήμο Δίου - Ολύμπου .
Σας ευχαριστώ