Στους -10οC υποχώρησε ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο στο βουνό των θεών. Επιχείρηση για τον εντοπισμό δύο νεαρών που εγκλωβίστηκαν μέσα στη σφοδρή χιονοθύελλα. Αντίθετα, στα Χανιά καταγράφηκαν θερμοκρασίες που έφταναν τους 36,9οC
Εκατοντάδες άτομα επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τον Ολυμπο, για να θαυμάσουν
τη σκεπασμένη από χιόνι κορυφή του καλοκαιρινό ήταν το σκηνικό στην Κρήτη
Σφοδρή χιονοθύελλα, η πρώτη του φετινού χειμώνα, ενέσκηψε το Σαββατοκύριακο στον Ολυμπο. Ο υδράργυρος υποχώρησε στους 10 βαθμούς κάτω από το 0 (την ημέρα), ο δυνατός αέρας ανακάτευε το χιόνι, οι εκατοντάδες επισκέπτες του θαύμαζαν τη σκεπασμένη από ομίχλη και χιόνι κορυφή του.
Το βράδυ του Σαββάτου οι δύο νεαροί δεν είχαν επιστρέψει και οι φίλοι τους, που ανησύχησαν, ειδοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης. Μια αποστολή ορειβατών τους εντόπισε λίγες ώρες αργότερα στη βάση του Μύτικα ξυλιασμένους και τρομαγμένους. «Θα το ξανακάνετε;», τους ρώτησε ο πρόεδρος του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης, Ανέστης Γιαννικόπουλος. «Ποτέ ξανά», τον διαβεβαίωσαν. «Το βουνό θέλει σεβασμό και ειδικά ο Oλυμπος από δω και πέρα είναι επικίνδυνος για όποιον δεν ξέρει από ορειβασία. Εχει πολύ χιόνι, αντίξοες καιρικές συνθήκες και απότομες αλλαγές του καιρού», λέει ο κ. Γιαννικόπουλος στο «Eθνος».
Η πρώτη φορά που πήγε στον Ολυμπο ήταν πριν από 35 χρόνια ακριβώς. Στα 13 του, μικρός πρόσκοπος, γοητεύτηκε από το βουνό και από τότε ανεβαίνει όσο πιο συχνά μπορεί. Ο Α. Γιαννικόπουλος μαζί με άλλα μέλη του ΣΕΟ ανέβηκαν στο οροπέδιο των Μουσών το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να κλείσουν το καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης», το οποίο λειτουργούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Σφάλισαν καλά τις πόρτες και άφησαν ανοιχτή μία τζαμαρία στην τραπεζαρία για την περίπτωση εκείνη που κάποιος ορειβάτης τα βρει σκούρα και θελήσει να περάσει ένα βράδυ μέχρι να βρει τη δύναμη να επιστρέψει ή να βελτιωθεί ο καιρός.
«Για μας η ορειβασία είναι τρόπος ζωής. Δεν δραπετεύουμε από την καθημερινότητα για να αποφύγουμε τα προβλήματα, αλλά για να κερδίσουμε περισσότερη ελευθερία», μας λέει η Νίκη Κακουλίδου, από τα πιο δραστήρια μέλη του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ολυμπος πλημμύρισε από κόσμο. Ηταν το τελευταίο με σχετικά καλό καιρό, ο οποίος επέτρεπε την ανάβαση.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
«Ευθύνονται οι καταβατικοί άνεμοι», λένε οι μετεωρολόγοι
Εντυπωσιακή διαφορά θερμοκρασίας σε βόρεια και νότια Ελλάδα
Κατακαλόκαιρο στην Κρήτη, χειμώνας στο Νευροκόπι και τη Φλώρινα... Ο φετινός Οκτώβρης φαίνεται πως είναι μήνας μετεωρολογικών εκπλήξεων, καθώς η ψαλίδα της θερμοκρασίας ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Ελλάδα άνοιξε εντυπωσιακά, φτάνοντας προχθές τους 25οC.
Βασική αιτία, πέρα από τη θερμή εισβολή που πλήττει τη χώρα, είναι -λένε οι μετεωρολόγοι- το φαινόμενο των ισχυρών καταβατικών ανέμων που παρατηρείται στην Κρήτη όταν δυνατοί νοτιάδες συναντούνται με τα ψηλά βουνά της.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες επέμειναν και χθες στη Μεγαλόνησο. Συγκεκριμένα ο υδράργυρος χτύπησε «επίπεδα καύσωνα» την Τρίτη, δείχνοντας τους 36,9 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία στα Φαλάσαρνα Χανίων!
Την ίδια στιγμή όμως (στις 15.00 το μεσημέρι) στο Νευροκόπι και στη Φλώρινα το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 12 βαθμούς, ενώ στα Γρεβενά και στην Καστοριά έφτανε τους 13.
«Οι τιμές που καταγράφηκαν στην Κρήτη είναι πολύ υψηλές για την εποχή», σχολιάζει ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κώστας Λαγουβάρδος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «εντυπωσιακή» τη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα.
Οι καταβατικοί άνεμοι «σκαρφαλώνουν» τα βουνά και θερμαίνονται καθώς «κατρακυλούν» από την άλλη πλευρά. «Η κυκλοφορία αυτή του αέρα παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στην Κρήτη όμως είναι πάντα πιο εντυπωσιακή, επειδή η Μεγαλόνησος έχει ψηλά βουνά», διευκρινίζει ο Κ. Λαγουβάρδος.
Στην Κρήτη το καλοκαιρινό σκηνικό συνεχίστηκε και χθες με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 34οC στα Χανιά και τη Σητεία, τους 33οC στις Βρύσες και τους 32οC στο Ηράκλειο.
Πηγη: Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"
Σχετικό Link: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=37236956#