Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου και υποψήφιος Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Θανάσης Τσιφοδήμος, στο πλαίσιο της εμπνευσμένης ομιλίας του την περασμένη Κυριακή (10 Οκτωβρίου), έκανε αναφορά και στις κεντρικές κατευθύνσεις του Προγράμματός της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.
Ως γνωστόν, κορυφαία θέση στις προγραμματικές προτάσεις του κ. Τσιφοδήμου διεκδικούν, μεταξύ άλλων, οι άξονες α) Τουρισμός-Πολιτισμός, β) η Αγροτική Οικονομία, γ) η Θαλάσσια Οικονομία, και δ) η Παιδεία.
Για τη διαμόρφωση των προγραμματικών δεσμεύσεων του Συνδυασμού "ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ", ο κ. Τσιφοδήμος βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με αντιπροσωπευτικούς φορείς του νέου διευρυμένου Δήμου, ενώ αναμένει και τη συνεισφορά των πολιτών μέσω της ανοικτής διαδικασίας διαβούλευσης με το ερωτηματολόγιο "ΤΩΡΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟ ΛΟΓΟ — Ο λόγος στους πολίτες του Δήμου Δίου - Ολύμπου".
Εκκινώντας από τις κατευθυντήριες προγραμματικές προτάσεις του κ. Θανάση Τσιφοδήμου, θα ήθελα με το παρόν κείμενο να συνεισφέρω τις σκέψεις μου στον ανοικτό δημόσιο διάλογο που έχει εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λιτοχώρου.
Οι σκέψεις μου επικεντρώνονται στους τρεις πρώτους άξονες, αφού η Παιδεία αποτελεί εξ ορισμού προνομιακό χώρο του ίδιου του Δημάρχου.
Η ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) πρόκειται να μετεξελιχθεί μετά το 2013. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ θα αρχίσουν σύντομα. Η φωνή των αγροτών συνδημοτών μας πρέπει να ακουσθεί. Πιστεύω ότι ο Δήμος δεν πρέπει να υποκαταστήσει τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας. Καλείται όμως να συνενώσει, να οργανώσει και να στηρίξει τη διαδικασία σχηματισμού της βούλησης των αγροτών-συνδημοτών μας. Οι αγρότες-συνδημότες μας έχουν λόγο και πρέπει να έχουν και ρόλο. Ως εκ τούτου, διακηρυγμένη δέσμευση της νέας Δημοτικής Αρχής οφείλει να είναι η μεγιστοποίηση της φωνής των αγροτών συμπολιτών μας για δίκαιο εισόδημα.
Ο Δήμαρχος Λιτοχώρου και υποψήφιος Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου τόνισε με έμφαση τη σημασία του τουρισμού και του πολιτισμού στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Πράγματι, στην πρωτοπορία της δράσης της νέας Δημοτικής Αρχής πρέπει να βρεθεί η πολιτική τουριστικής αειφορίας, ως πηγή οικονομικής ανάπτυξης των παραδοσιακών, αλλά και των αγροτικών τόπων προορισμού, πηγή γνώσης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μία πολιτική με αποκρυσταλλωμένες στρατηγικές κατευθύνσεις, με σαφείς στόχους, με αλληλουχία στόχων-μέσων. Το άφθονο οικο-πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, η μεγάλη ακτογραμμή από το Βαρικό έως τους Πόρους που προσφέρεται για καλύτερα οργανωμένο (παρα)θαλάσσιο τουρισμό, ο Όλυμπος, με τα μοναδικά του μυθολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά και τα πανέμορφα χωριά και τοπία του νέου Δήμου μας συνθέτουν προκλήσεις μίας σύγχρονης περιφερειακής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις επιτόπιες συνθήκες και στην ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε επιμέρους περιοχής του Δήμου μας θα κωδικοποιηθούν, θα αναδειχθούν και θα προωθηθούν μέσω μίας οργανωμένης διαδικασίας συνεργατικής αποκέντρωσης. Για την πραγμάτωση αυτής της συνεργατικής αποκέντρωσης κρίνεται σκόπιμος, κατά τη γνώμη μου, ο προγραμματισμός ειδικών τομεακών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που θα έχουν στο επίκεντρο τη συναινετική διαμόρφωση του Προγράμματος Δράσης.
Υποστήριξα και εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι πράγματι οικονομικές δραστηριότητες με το σημαντικότερο δυναμικό για τη δημιουργία μελλοντικής ανάπτυξης και απασχόλησης στην περιοχή μας.
Τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, σε συνδυασμό με την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας, μπορούν να καταστήσουν τα μέρη μας –μέρη θάλασσας, φύσης και πολιτισμού– εξέχοντες τουριστικούς προορισμούς, προορισμούς τουριστικής και πολιτιστικής αριστείας.
Για την οργανωτική και πολιτική διευκόλυνση των παραπάνω προγραμματικών δεσμεύσεων, πρότασή μου είναι, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης του θεσμικού πλαισίου, η δημιουργία δύο θέσεων Αντιδημάρχων με τομείς ευθύνης τον τουρισμό-πολιτισμό και τα αγροτικά θέματα αντίστοιχα.