Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ: Χρειάζεται η αντιπροσωπευτική και ποιοτική σύνθεση των ανθρώπων που θα είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Αυτό το σχήμα παρουσιάζουμε σήμερα με αίσθηση ευθύνης ενώπιων σας.

Σας ευχαριστώ όλους, είμαστε εδώ όλοι μαζί, όλοι όσοι σηματοδοτούμε την «Κίνηση Ευθύνης για το Δήμο Δίου - Ολύμπου».

Συμπατριώτες μου και συμπατριώτισσες μου,

Βρίσκομαι κοντά σας σήμερα, όπως πάντα,  κοιτάζοντάς σας στα μάτια, χωρίς συστατικές επιστολές και πλεονασματικές εισηγήσεις, αφού με ξέρετε και σας ξέρω καλά. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τη σταθερή μου πορεία, την ανυποχώρητή μου στάση σε ζητήματα αρχών και ιδεών, τις ισότιμες σχέσεις που για καιρό μαζί δημιουργούμε. Ξέρετε ότι εγώ, εσείς, εμείς ποτέ δεν αλλάξαμε. Και κυρίως ποτέ δεν ανταλλάξαμε. Εμείς, καταφέραμε να κάνουμε διαχρονικά τη μεγάλη υπέρβαση, χτίζοντας πάνω σε στιβαρές ανιδιοτελείς και διαπροσωπικές βάσεις μια μοναδική σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που αναπτύξαμε.

Όλοι μαζί σήμερα εδώ, από τη Νέα Έφεσο ως τους Νέους Πόρους, από τα Λείβηθρα και τη Λεπτοκαρυά, ως τον Άγιο Διονύσιο του Λιτοχώρου, από το κάστρο του Πλαταμώνα ως το αρχαίο θέατρο του Δίου και τα Πλατανάκια, από τη Σκοτίνα ως την Παναγία της Κονταριώτισσας, από τον Παντελεήμονα ως την Καρίτσα, και από την Πλάκα ως τον Άγιο Σπυρίδωνα και τη Βροντού στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα. Το μήνυμα της δημιουργικής σύνθεσης των τριών δήμων μας , της ισχυρής συμμαχίας των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας, της περιφερειακής αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου μας και της ευημερίας των οικογενειών μας.

Αυτή είναι η «Κίνηση Ευθύνης». Αυτό το εγχείρημα αναλαμβάνουμε. Για αυτόν τον στόχο θα αγωνιστούμε. Και θα πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Νοεμβρίου θα βιώσουμε  μια πρωτόγνωρη εκλογική αναμέτρηση.
Πρωτόγνωρη γιατί αφορά ένα νέο θεσμό, τον «Καλλικράτη», κυρίως όμως  γιατί γίνεται εν μέσω μιας κρίσης, που όμοια της δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ ως χώρα μετά την μεταπολίτευση.

Μια κρίση που ξεσκέπασε την γύμνια του Πολιτικού μας συστήματος, που φανέρωσε όλες τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που για δεκαετίες κρύβαμε κάτω από το χαλί. Μια κρίση που μας φέρνει όλους μπροστά σε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.
Και από την άλλη, έχουμε έναν νέο θεσμό. Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι ο Καλλικράτης είναι μία μοναδική ευκαιρία που έχουμε ως κράτος να επανέλθουμε. Και για πρώτη φορά, μας δίνεται η ουσιαστική ευκαιρία να χειριστούμε σε τοπικό επίπεδο,  τα προβλήματα μας, την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και να ωφεληθούμε από αυτό. Να πατήσουμε γερά πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Όποτε κι αν η χώρα εξέλθει από την κρίση, η περιοχή μας, ο νέος μας Δήμος μπορεί να φύγει  ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ μπροστά.
Ακούμε πολύ συχνά τελευταία, από διάφορους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους, ότι ο «Καλλικράτης» είναι ένας θεσμός «κολοβός» από τη στιγμή που δε συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Εμείς δεν δεχόμαστε αυτή τη λογική. Πρώτον, διότι είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε ότι θα περάσουν χρόνια προτού το κεντρικό κράτος καταφέρει να χρηματοδοτήσει με παχυλά κονδύλια την περιφερειακή ανάπτυξη. Δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν ποτέ λαϊκιστές, για να δημιουργούμε από σήμερα άλλοθι, στην αυριανή ανικανότητά μας να παράγουμε έργο. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε ακούσει όλοι ότι αυτά που δεν έγιναν, δεν έγιναν διότι δεν πήραμε χρήματα;

Τρίτον, επειδή εμείς πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και λέμε ότι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, να δημιουργήσουμε το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα φέρει επενδύσεις, να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στις πράξεις της διοίκησης.

Τέταρτον, επειδή θα διεκδικήσουμε με δυνατή φωνή αυτά που μας αναλογούν από την κεντρική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, συγκροτημένα ρεαλιστικά με ώριμες προτάσεις και όχι στη λογική του επαίτη αυτοδιοικητικού, που καθόλου δε συμβαδίζει με την έμφυτη υπερηφάνεια και την αυτόφωτη δημιουργικότητα των περήφανων ανθρώπων αυτού του τόπου.

Φίλες και Φίλοι

Σε αυτό το εγχείρημα σας θέλουμε συμμέτοχους.
Η προσωπική ιστορία του καθενός μας είναι γνωστή.  Αυτή η ιστορία είναι για εμένα και η μεγάλη μου παρακαταθήκη για το κοινό μας αύριο.

Ένα αύριο, που θα είναι απόλυτα  ταυτισμένο με τη διαφάνεια στο σύνολο των αποφάσεων της διοίκησης, αλλά και προσωπική μου δέσμευση η δυνατότητα ελέγχου και απρόσκοπτης πρόσβασης του κάθε πολίτη, του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε εμπλεκόμενου φορέα,σε κάθε στάδιο υλοποίησης αυτών  των πολιτικών. Διότι επιτέλους κανείς από εμάς δε δικαιούται εν κρυπτώ να διαχειρίζεται τον κόπο και τον πλούτο του συμπολίτη. Πολύ περισσότερο σήμερα που αυτός ο κόπος και αυτός ο πλούτος κατασπαταλήθηκε σε αδιέξοδες υποσχέσεις και καταστροφικές πολιτικές.

Πάντα πίστευα σε μια ισότιμη σχέση με τον Πολίτη.  Πάντα πίστευα στην ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, ως θεμέλιο του ίδιου του δημοκρατικού μας εγχειρήματος. Διαφάνεια στο σχεδιασμό. Διαφάνεια στον έλεγχο. Διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Αλλά και αποτελεσματικότητα. Χειροπιαστά αποτελέσματα. Μετρήσιμες πολιτικές.
Οι εποχές Μαυρογιαλούρου πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πέρασε ο καιρός για πολιτικές πατρωνίες. Αποδεικνύονται λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με δεκανίκια,  επιζητώντας προστάτες και υψηλή κομματική προστασία. Μέχρι και χθες, την ώρα που εξέπνεε η προθεσμία υποβολής των δημοτικών συνδυασμών στο πρωτοδικείο της Κατερίνης, ορισμένα πολιτικά φαντάσματα του παρελθόντος πίεζαν, εκβίαζαν και απειλούσαν. Αυτή είναι η πολιτική τους υπόσταση, αυτή είναι η πολιτική τους ταυτότητα. Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους. Ως εδώ! Οι πολίτες έχουν κρίση. Δεν χρειάζονται μεταφραστές, υποκινητές και υποβολείς.

Τα διλήμματα αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται, ως σωσίβια πρόσκαιρης πολιτικής επιβίωσης, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια. Για να μην πω, απόπειρα πολιτικής απάτης. Για εμάς το δίλημμα είναι «ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό περιβάλλον»; Ανάπτυξης για όλους ή μπίζνες για τους λίγους; Διαφάνεια παντού ή συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι;

«Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»;
«Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»;
«Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;

Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Κίνηση Ευθύνης» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια  και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε το Δήμο Δίου - Ολύμπου, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας.

Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως. Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος…

Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών.

Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.
Η δική μου θέση είναι σαφής. Ξεκάθαρη. Απόλυτα διάφανη. Είναι θέση που εκφράζεται με συνέπεια από την πρώτη μέρα που κατέβηκα στην πολιτική.
Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με πολιτικούς όρους  στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Όχι με ύβρεις. Όχι με ειρωνείες. Όχι με χαμερπείς χαρακτηρισμούς, που εξαθλιώνουν την ήδη πληγωμένη μας δημοκρατία.  Αυτές ακριβώς οι λογικές και αυτή η αισθητική δεν έχουν καμία θέση στο αύριο. Προσβάλλουν και κυρίως υποτιμούν τους πολίτες. Υπονομεύουν το δημόσιο ήθος. Και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για διάλογο και συνεννόηση. Απόλυτα απαραίτητη σήμερα για τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου μας.

Εμείς μιλάμε αυστηρά πολιτικά. Το διακύβευμα πρέπει να είναι πεντακάθαρο στον Πολίτη.

Το διακύβευμα είναι: Μπορούμε να κάνουμε τον Δήμο Δίου – Ολύμπου έναν ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΗΜΟ; Ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ; Παράδειγμα και πρότυπο; Ή θα πειραματιστούμε προσφεύγοντας σε λύσεις που μυρίζουν ναφθαλίνη;

Αυτό είναι το διακυβευμα των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου για εμάς. Αυτό και κανένα άλλο.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι λέμε μεγάλα λόγια. Όμως, εμείς εδώ, γνωριζόμαστε πολύ καλά. Γνωρίζω τους περισσότερους όλους εσάς, με τα μικρά σας ονόματα. Συμμερίζομαι τα προβλήματα και τους καημούς σας. Σας νοιώθω φίλους μου.
Εσείς είστε η βάση από την οποία αντλώ δύναμη, προσωπική και πολιτική. Κι εσείς γνωρίζετε καλά ότι κάθε φορά, η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν  μας έβρισκε περιχαρακωμένους σε στρατόπεδα. Ήμασταν όλοι μαζί, έτοιμοι να διαχειριστούμε μεγάλα ζητήματα, να προχωρήσουμε έργα, να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο μας. Και σε ένα σημαντικό βαθμό το κάναμε. Την  ίδια αποτελεσματικότητα που είχαμε για το Λιτόχωρο, ακόμη μεγαλύτερη, όλοι μαζί μπορούμε να επιδείξουμε για το Δήμο Δίου - Ολύμπου. Με σιγουριά, αυτοπεποίθηση και διαφάνεια.

Από εδώ σήμερα, απευθύνομαι σε όλους εσάς, και σας καλώ
μαζί να βαδίσουμε στο δρόμο της δημιουργίας
μαζί να καρπωθούμε το αποτέλεσμα
Και μαζί , όλοι μαζί , να κάνουμε την «Κίνηση Ευθύνης»
Για εμάς και τα παιδιά μας

Σας ευχαριστώ

Για να υλοποιηθούν όλα όσα προανέφερα χρειάζονται άνθρωποι. Άνθρωποι ικανοί, με διάθεση για δουλειά. Άνθρωποι δοκιμασμένοι. Να σηκώσουμε όλοι μαζί τα μανίκια από την επόμενη μέρα των εκλογών. Όχι από την πρώτη Ιανουαρίου.
Χρειάζεται σοβαρότητα και αντίληψη της ευθύνης. Επιλέξαμε να μην βάλουμε ούτε τα τρίτα μας ξαδέρφια, ούτε τις κουμπάρες μας στο ψηφοδέλτιο απλά για να σας πούμε σήμερα πως είμαστε 100 υποψήφιοι στην κρίση σας. Δεν είναι η ποσότητα του ζητούμενο αυτής της διαδικασίας. Χρειάζεται η αντιπροσωπευτική και ποιοτική σύνθεση των ανθρώπων που θα είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Αυτό το σχήμα παρουσιάζουμε σήμερα με αίσθηση ευθύνης ενώπιων σας. Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Δεν υπάρχουν περιθώρια «κολοκυθιάς». Η «ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» αντικατοπτρίζει τον δημότη του νέου Δήμου Δίου – Ολύμπου. Η «Κίνηση Ευθύνης» απαρτίζεται από ανθρώπους του αγρού, τουριστικούς επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς. Χωρίς διαχωριστικές γραμμές συνθέσαμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο κατέχουν ισάξια θέση ο γεωργός με τον καθηγητή πανεπιστημίου, ο δάσκαλος με τον κτηνοτρόφο, ο επιστήμονας  με τον επιχειρηματία, ο ελεύθερος επαγγελματίας με τον υπάλληλο. Συνθέσαμε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό στην πράξη. Όχι στα λόγια. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν χωρίς παροπίδες. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Έχω την εξαιρετική τιμή να είμαι επικεφαλής αυτής της ευγενικής προσπάθειας και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη σας.

Σας παρουσιάζω λοιπόν την ομάδα που κερδίζει:

(για τη λίστα των υποψηφίων πατήστε ΕΔΩ: http://tsifodimos.blogspot.com/2010/10/blog-post_18.html)

Θέλω να ευχαριστήσω εξαιρετικά τους αγαπητούς μου φίλους και διακεκριμένους επιστήμονες για τις εισηγήσεις τους, αλλά κυρίως για την πολύτιμη συμβολή τους στην συγκρότηση του προγράμματός μας, που είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο δράσης για την επόμενη ημέρα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους επιστήμονες, και τεχνοκράτες και επαγγελματίες, που συνέβαλαν σε αυτό το σχέδιο. Διότι, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς σε λίγες ημέρες, δεν πρόκειται για ένα τετριμμένο κείμενο, σαν κι αυτά που γράφουν επαγγελματίες του είδους, αλλά έχουμε αναλύσει σε βάθος τα προβλήματα, έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις, έχουμε κοστολογήσει και θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες ενώπιον  των συνδημοτών μας συγκεκριμένες, ξεκάθαρες λύσεις και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα.

Αυτή η ομάδα, σε συνδυασμό με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς ήδη εργάζεται για την επόμενη ημέρα. Η προετοιμασία μας ουσιαστικά ξεκινάει με την κατάθεση του «σχεδίου Δράσης» για το Δήμο Δίου - Ολύμπου.

Καλό αγώνα